Blog

Duurzame keuzes

From-Scratch-Corporate-NS-collectie-960x640_05Sociale omstandigheden

Duurzaam ondernemen is de laatste jaren onderhevig aan trends. Van Cradle 2 Cradle naar Circulaire kleding en van fairtrade naar living wage. Het is natuurlijk positief dat er veel aandacht aan besteed wordt en dat er aandacht is voor onze planeet maar bovenal voor de mens. De mens die de producten maakt, waar wij gebruik van maken en die wij verkopen.

Sociaal-Duurzaam-From-Scratch-Core_960x640Binnen Groenendijk zijn wij er van overtuigd dat we het eerlijke verhaal moeten vertellen en dat dit de manier is om met elkaar te verduurzamen. Maar wat is dan dat eerlijke verhaal en hoe kunnen we dit het beste overbrengen? Het eerlijke verhaal is dat er nog zeer veel uitdagingen zijn in de textiel industrie. Dat deze uitdagingen er zijn is confronterend en zorgt ervoor dat er gedacht kan worden: ‘waar moeten we beginnen, welke stappen neem je eerst?’

In de praktijk zien wij dat er vaak verschillende eisen worden gesteld qua keurmerken wat zorgt voor vertroebeling van het doel wat we met elkaar nastreven. De uitdaging is dan ook: ‘hoe kunnen wij uitleggen op een A4tje wat we nu precies doen?’ Hoe kunnen onze vertegenwoordigers binnen twee zinnen uitleggen wat we doen? Deze vragen krijg ik vaak als duurzaamheidsmanager. Hoe doe je dat in een industrie die zo complex is met veel verschillende keurmerken, audit bureaus, etc. Wat zijn de verschillen? Welke zijn goed? Waarom gebruiken jullie die? Daarnaast zijn wij een groothandel wat betekent dat wij ook rekening moeten houden met de merken die wij verkopen en worden wij geconfronteerd met ketens waar wij niet direct invloed op hebben.

De vraag blijft dan ook: ‘waar begin je als bedrijf en wat zijn de eerste stappen die je zet.’
Binnen Groenendijk vinden wij dat wij altijd bij de mens moeten beginnen. Wij vinden het prioriteit nummer één dat de mensen, die voor ons From Scratch producten maken, gerespecteerd worden, goed behandeld worden en netjes worden betaald. Dit moet geen discussie zijn!
Dit brengt echter wel uitdagingen met zich mee. Wij zitten in Nederland en moeten toezichthouden op fabrieken die soms vele duizenden kilometers ver weg staan. Honderd procent controle is dan ook lastig. Maar het is zeker niet onmogelijk om garanties te geven. Met behulp van audits uitgevoerd door internationale onafhankelijke organisaties kun je veel borgen. Daarnaast moet je echter ook de productielocaties actief bezoeken en herhalen dat je elk jaar een MVO update wilt hebben.
Betrokkenheid tonen bij je leveranciers is essentieel. Ten eerste voor de kwaliteit van je producten, maar ook om elkaar te begrijpen en gezamenlijk verbetertrajecten in te zetten. Het moet niet zo zijn dat wij certificaten eisen, omdat dat nu eenmaal gevraagd wordt door de klant. Het moet zo zijn dat wij gezamenlijk de werkomstandigheden aanpakken en bespreken wat daar voor nodig is. Onze taak is om dit inzichtelijk te maken en met de verschillende actoren in de keten te bespreken. Kortom transparantie.
Een uitdaging is dat verschillende landen verschillende aanpakken vereisen wegens de culturele verschillen die er zijn. Waar onze kennis mogelijk te kort schiet, zullen wij altijd contact zoeken met organisaties die over die landen meer over de textielindustrie weten, zoals NGO’s en brancheorganisaties.
Door middel van samenwerking kun je verder komen. Hiervoor is wederzijds begrip nodig maar nog belangrijker een gezamenlijk doel. Ook de bedrijven en overheden waar wij onze producten aan leveren kunnen hier een rol in vervullen. De rol die zij hebben, is kritische vragen te stellen over de herkomst van producten. Want is het daadwerkelijk zo dat een product uit een fabriek komt die ge-audit is of niet? Dat een groothandel een bepaald keurmerk voert, zegt zeer weinig over waar de producten daadwerkelijk vandaan komen. Dit is anders wanneer producten daadwerkelijk een keurmerk voeren, zoals bijvoorbeeld GOTS.
Groenendijk heeft van alle producenten in kaart door wie zij zijn ge-audit, wat de verbeterpunten zijn en welke duurzame materialen zij zouden kunnen aanbieden. Dit is voor ons de eerste stap. Het doel is om elk jaar verder te gaan dan het jaar ervoor in samenwerking met onze productiepartners.

IMVO Convenant

Het IMVO convenant steunen wij, omdat deze een aanzet geeft tot verdere samenwerking tussen NGO’s, brancheorganisatie, overheid en het bedrijfsleven en stimuleert om elk jaar stappen te nemen. Het zal een proces worden waarbij er zaken zullen moeten worden gewijzigd, er discussie zal ontstaan over de beste aanpak en soms ongeduld dat zaken niet snel genoeg gaan. Maar wanneer het doel voor ogen blijft dat we allemaal de industrie willen verbeteren, zullen hier mooie en effectieve samenwerkingen kunnen ontstaan. Samenwerkingen tussen NGO’s, bedrijven, brancheorganisaties en overheden met elk hun specialisme en kracht zouden elkaar kunnen versterken.
Het zal veel transparantie vereisen van bedrijven en er zullen samenwerkingen kunnen of moeten ontstaan tussen concurrenten om mogelijke problemen in fabrieken aan te pakken.
Wanneer wij niet vergeten dat wij het doen om arbeidsomstandigheden (het gaat om mensen) te verbeteren, moeten deze samenwerkingen geen probleem zijn!
Je kunt je tenslotte ook onderscheiden op service, kwaliteit, innovatie, etc. Maar de mens moet geen marketingtool zijn. Dit is een Non-discussie waarbij iedereen hard moet werken om de verbeteringen in gang te zetten, wat soms een moeilijke weg zal zijn!

Sander Jongerius
CSR Manager Groenendijk Bedrijfskleding